GENEL BİLGİ
-İntörnlerin dört (4) haftalık staj sırasında NEÜ Meram Tıp Fakültesi hastanesi aile hekimliği polikliniğinde ilgili öğretim üyesi eşliğinde poliklinik hizmetlerine katılımı zorunludur.
-Anabilim dalı tarafından seçilen aile sağlığı merkezlerinde görevli aile hekimleri eşliğinde poliklinik hizmetlerini gözlemlemesi gerekir.
İLK GÜN
-İlk gün tanışma ve sorumlu öğretim üyesi tarafından aile hekimliğinin tanımı, tarihçesi, amacı ve önemi konular hakkında seminer verilir. Çalışma planı anlatılır.
GÜNLÜK ÇALIŞMA KOŞULLARI
-Çalışma saatleri, sabah saat 08:30 ile akşam saat 17:00 arasındadır. Yataklı servis yoktur, poliklinik hizmeti verilmektedir, nöbet yoktur. İntörn hekimler rotasyon şeklinde Anabilim Dalımız polikliniklerinde ve belirlenmiş ASM polikliniklerinde çalışırlar.
AİLE HEKİMLİĞİ ÇALIŞMA ALANLARI
-Poliklinikler: Öğretim üyesi ve asistan doktorlarla beraber ayaktan tetkik ve tedavi amacıyla başvuran hastaların ilk değerlendirildikleri alandır.
-Aile Sağlığı Merkezleri (ASM): Daha önce Konya il sağlık müdürlüğü tarafından belirlenmiş merkezlerde çalışan aile hekimliği uzmanlarının çalıştığı birimler.
AİLE HEKİMLİĞİ STAJI SÜRESİNCE İNTÖRN DOKTORLARIN UYMASI GEREKEN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
-İntörn doktorlar çalışma saatlerinde başvuru yapan ayrışmamış hastaların muayenelerini gerçekleştirirler.
-Talep edildiğinde muayene ettikleri/takip ettikleri hastalarını sunarlar.
-Muayene/takip edilmesi için verilen hastaların anamnezini alır, fizik muayenesini yapar, ön tanıları belirlerler.
-Hasta için gerekebilecek tetkikler hakkında Öğretim Görevlisi Dr./Uzman Dr./Asistan Dr. İle görüş alışverişinde bulunur, Öğretim Görevlisi Dr./Uzman Dr./Asistan Dr. onayından sonra tetkiklerin istemlerini yapar, Öğretim Görevlisi Dr./Uzman Dr./Asistan Dr. onayı olmadan tetkik istemezler.
-Hasta için gerekecek tedavileri tanısına uygun olarak planlayabilir, ancak Öğretim Görevlisi Dr./ Uzman Dr./Asistan Dr. onayından geçtikten sonra Öğretim Görevlisi Dr./ Uzman Dr./Asistan Dr.’a imzalatmak üzere yazabilir. İntörn doktor danışmadan tedavi düzenleyemez, hastaya reçete veremez.
-İntörn doktor, hangi nedenle olursa olsun Öğretim Görevlisi Dr. / Uzman Dr. /Asistan Dr.’a danışmadan hastaya tanısının ayrıntıları ve hastalık prognozu ile ilgili bilgi veremez, Hasta kararlarını veya tıbbi işlemlerin yönlenmesini etkileyebilecek açıklamalarda bulunamaz.
-Aile Hekimliği Anabilim Dalı İntörn Doktor Eğitim ve Öğretim Programı’na katılırlar.
-Hastane ve ASM ile ilgili bölüm ve birimlerin çalışma ilkelerine tamamen uyar, çalıştığı yerin tertip ve düzenini sağlar, kullandıkları malzemeleri korur, işlerini zamanında tamamlarlar.
-Hastane ve ASM ile ilgili bölüm ve birimler ile iyi ilişkiler kurarak görevini işbirliği ve uyum içinde yürütürler.
-Hastane ve çalıştığı bölüm ve birimlerdeki görevi ile ilgili mevzuata uyar ve A.D. tarafından alınan kararları eksiksiz uygularlar, uygulanmasını sağlarlar.
-Çalışma saatlerinde yaka kartlarını taşımakla yükümlüdürler.
-İntörn doktorlar çalışılan zaman dilimlerinde temiz, düzenli ve yönetmeliklere uygun kılık kıyafet içinde olmak zorundadırlar.
-Görev yeri izinsiz olarak terkedilemez.
-İzin alınmak istendiği zaman, önce Aile Hekimliği staj sorumlusundan onay alınıp A.D. Başkanlığı’na istek iletilecektir. İzin talebi ancak A.D. Başkanlığı’nın onayı alındıktan sonra uygulanabilir.
-Tüm birimlerde ve bölümler bünyesindeki odalarda sigara içilmesi kesinlikle yasaktır.
-Yazılı olmayan ancak ortak payda olarak kabul edilen adab-ı muaşeret kurallarına uyulması beklenmektedir.
-Hasta ve hasta yakınlarına hastanın takip süreci ile ilgili bilgilendirme yapılabilir. Ancak, hasta ve hasta yakınlarına ya da üçüncü şahıslara hastanın sağlık bilgileri (şikayetlerinin içeriği, ön tanılar, ileri tetkik ihtiyacı, tedavi kararı, adli vaka durumu vb. gibi) hakkında yüz yüze ya da telefonla bilgilendirme yapılmayacaktır.
STAJ DÖNEMİNDE EĞİTİMSEL VE AKADEMİK ETKİNLİKLER, BAŞARI DURUMU
-İntörnler, kendilerine yönelik eğitim etkinliklerine ve anabilim dalının tüm akademik etkinliklerine (seminer, makale sunumu, panel, olgu sunusu) katılmakla yükümlüdürler.
-İş başında değerlendirme
-Olguya dayalı tartışma
-Hekimlik uygulamalarının gözlemlenmesi ve değerlendirilmesi
-İntörn karnesi
-Staj sonu genel değerlendirme |