İletişim

Halk Sağlığı (VI)

(Intern Stajı - 4 hafta)

Süpervizör: Doç. Dr. Lütfi Saltuk Demir (Dahili Tıp Bilimleri, Halk Sağlığı Anabilim Dalı)

Genel Bilgiler UÇEP2020 Yeterlikleri Eğitim Bilgileri Klinik Semptom/Bulgu/Durum Çekirdek Hast./Klinik Problem Temel Hekimlik Uygulamaları

AMAÇ

Dönem VI’da 1 aylık Halk Sağlığı stajında ön hekimlerin; Meram Eğitim Araştırma Bölgesi olan sahadaki birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yaparak koruyucu hekimlik ve birinci basamak sağlık hizmetlerini yerinde görüp değerlendirerek sağlık sistemini tanıması, devlet memuru ve sağlık yöneticisi uygulamalarını yerinde görmesi, temel sağlık hizmetleri kapsamında kişiye ve topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini uygulayabilmesi, epidemiyolojik araştırma yöntemleri ve istatistiksel analizleri kullanarak sahada bilimsel bir araştırma planlayıp uygulayabilmesi amaçlanmıştır.


GENEL BİLGİLER ve KURALLAR

GENEL BİLGİ
Halk SağlığıStajı süresi 1 aydır.
Ön hekimler staj süresince Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri gözetiminde sorumluluk alarak Meram İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde staj yaparlar. Halk Sağlığı Ön Hekimlik StajıEğitim Programı, Dönem I ve Dönem III’te verilen teorik eğitimin devamı niteliğinde olup, aşağıda belirtilen faaliyetleri içermektedir:

1. Meram İlçe Sağlık Müdürlüğü birimlerisaha eğitim rotasyonu,
2. İl Sağlık Müdürlüğü ve çeşitli birim ziyaretleri,
3. Anabilim Dalında seminer sunumları ve istatistik eğitimi,
4. Epidemiyolojikbir araştırma planlayıp uygulama çalışması.

İLK GÜN
Stajın ilk günü saat 09.30’da NEÜ Tıp Fakültesi Dekanlık Morfoloji binası 1.katta yer alan Halk Sağlığı Anabilim Dalı eğitim sınıfında staj genel tanıtım, işleyiş ve kuralları ile ilgili konularda öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerinin katılımı ile bilgilendirme yapılır. Her bir ön hekime saha program listesi ve halk sağlığı stajı ön hekimlikkarnesi dağıtılır.

GÜNLÜK ÇALIŞMA KOŞULLARI
Ön hekimler, staj süresince Pazartesi ve Cuma günleri 09.30-12.00 saatlerinde halk sağlığı sınıfında seminer, 13.30-15.00 saatlerinde bilgisayar laboratuvarında uygulamalı istatistik eğitimine katılırlar. Seminer ve istatistik eğitim programı https://www.erbakan.edu.tr/halksagligiabd anabilim dalı internet sayfasından staj öncesinde ilan edilmektedir.
Salı, Çarşamba ve Perşembe günlerinde geçmiş dönemde protokol yapılmış olan eğitim araştırma bölgesi olarak Meram İlçe Sağlık Müdürlüğü birimlerinde sabah ve öğleden sonra olarak hazırlanmış ön hekimlik saha programına göre İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde eğitim alan araştırma görevlilerimiz ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri ile eğitim devam etmektedir. Ön hekimlik saha programı Anabilim Dalı web sayfası https://www.erbakan.edu.tr/halksagligiabd duyurularından staj öncesinde yayınlanmaya başlanmakta ve staj süresince duyuru aktif kalmaktadır.
Saha uygulamalarında her ön hekim; Meram İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün Çevre Sağlığı Birimi, Bulaşıcı Hastalıklar Birimi, Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Birimi, Neonatal Tarama Programı Birimi, Aile Hekimliği Birimi, İnsan Kaynakları Birimi, Disiplin Birimi, Ruh Sağlığı Birimi, Verem Savaş Dispanserinde eğitim almaktadır. Ayrıca uygunluk durumuna göre İl Sağlık Müdürlüğü, KETEM, KOSKİ, Tıbbi Atık Bertaraf Ünitesi ve İş yeri ziyaretleri planlanabilmektedir.
Stajın son gününde Anabilim Dalı tarafından ön hekimlere staj süresince elde ettikleri bilgileri ölçmek üzere test şeklinde staj sonu değerlendirme uygulaması yapılmaktadır.

HALK SAĞLIĞI ÇALIŞMA ALANLARI
NEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’na ait 45 kişilik bir eğitim sınıfı bulunmaktadır.
Saha eğitimi için geçmiş dönemde eğitim araştırma bölgesi protokolü imzalanmış olan Meram İlçe Sağlık Müdürlüğü ile birlikte çalışılmaktadır.
Meram İlçe sağlık Müdürlüğü’nün Çevre Sağlığı Birimi, Bulaşıcı Hastalıklar Birimi, Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Birimi, Neonatal Tarama Programı Birimi, Aile Hekimliği Birimi, İnsan Kaynakları Birimi, Disiplin Birimi, Ruh Sağlığı Birimi, Verem Savaş Dispanseri birimlerinde ön hekimler program dâhilinde eğitim almaktadır.
Staj süresince uygunluk durumuna göre İl Sağlık Müdürlüğü, KETEM, KOSKİ, Tıbbi Atık Bertaraf Ünitesi, İş yeri ziyaretleri planlanabilmektedir.

ÖN HEKİMLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR, GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
- Halk Sağlığı stajında nöbet uygulaması bulunmamaktadır.
- Ön hekimler, NEÜ Tıp Fakültesi ve diğer sağlık kurumlarında, kurumun kurallarına, yönetmelik ve yönergelerine uymak zorundadır.
- Seminerler ve proje grup çalışmaları saat 09.00-12.00 arasında Tıp Fakültesi Morfoloji binası 1. kat Halk Sağlığı seminer salonunda yapılmaktadır.
- Diğer günlerde ön hekimler, görevlendirildikleri İlçe Sağlık Müdürlüğü, vb. eğitim yerlerinde beyaz hekim önlüğü giymiş olarak bulunmak durumundadır.
- Seminer sunumları 2 oturum halinde yapılmaktadır. Oturumlar arasında en fazla 30 dakika olmak üzere ara verilmektedir.
- Sunum saatinde seminer salonunda hazır bulunmak esastır. Her oturumda imza attırılmak suretiyle yoklama alınacaktır.
- Seminer başlama saatinden itibaren geç gelenler seminer salonuna alınacaklardır. İlk 15 dakika içinde geç gelenlere herhangi bir işlem uygulanmayacak, sonra gelenler “gelmedi” olarak değerlendirilecektir.
- Seminer salonundaki sunumlar araştırma görevlileri tarafından yapılacaktır.
- Seminer salonuna su dışında her türlü yiyecek ve içecek getirmek ve bunları tüketmek yasaktır.
- İlçe Sağlık Müdürlüğü vb. eğitim yerlerinde birim sorumlusu tarafından imza attırılmak suretiyle yoklama alınacaktır. Ayrıca, araştırma görevlileri de zaman zaman bu birimleri dolaşarak yoklama alacaklardır. Bu yoklamada birimde bulunmayan öğrenciler, birimdeki yoklama kağıdına attıkları imza dikkate alınmaksızın “tam gün gelmedi” olarak değerlendirilecektir.
- Yoklama konusundaki her türlü işlem ve değerlendirmede araştırma görevlileri yetkilidir.
- Staj sonu değerlendirmede; devam durumu esas olmak üzere, mesleki bilgi-beceri, ön hekimlik karnesi ve staj sonu teorikdeğerlendirme uygulaması başarısı dikkate alınacaktır. Sözlü değerlendirme uygulaması yapılmayacaktır.

EĞİTİMSEL VE AKADEMİK ETKİNLİKLER, BAŞARI DURUMU
Ön hekimler;
- Anabilim Dalımızın Eğitim Araştırma Bölgesi olan Meram İlçe Sağlık Müdürlüğü birimlerinde staj süresince işleyişi izleyerek eğitim almaktadır.
- Pazartesi ve Cuma günleri saat 09.00-12.00 arasında seminerlere, saat 13.30-15.00 arası bilgisayar laboratuvarında uygulamalı istatistik eğitimine katılmaktadır.
- Anabilim Dalımız tarafından staj öncesinde saha araştırması için bir konu belirlenmektedir. Stajın ilk gününde ön hekimlerle, belirlenen konu üzerinde beyin fırtınası yapılarak veri toplama formu oluşturulmaktadır. Ön hekimlerden, oluşturulan veri toplama formunu belirlenen alanda uygulamaları istenmektedir. Her ön hekimin en az beş veri toplama formunu uygulaması beklenmektedir. Veri toplama sonrasında, stajın son haftasında araştırma görevlisi hekimlerin desteğiyle ön hekimler tarafından bilgisayar laboratuvarında veri girişi ve veri analizi yapılmaktadır. Ön hekimler, tamamlanan araştırma raporunun sunumunu staj sonunda araştırma görevlileri ve öğretim üyelerinin de bulunduğu ortamda dinleyip tartışmaktadır.
- Halk Sağlığı stajı ön hekimlik karnesinde belirtilen uygulamaları eğitim araştırma bölgesi olan Meram İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde yaparak birim sorumlusuna onaylatmaktadır.
- Her ön hekim, staj sonu teorik değerlendirme uygulamasına katılmak durumundadır.
- Başarısızlık durumunda ön hekimler stajı tekrar alırlar. Tekrar süresi, stajın toplam süresi kadardır.


KLİNİK STAJ ÖĞRETİM ÜYELERİ


EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)


DERS SAATİ SAYILARI



© 2021-2024 NEÜ Tıp Fakültesi