İletişim

Ürogenital ve Endokrin Sistemler

(Ders Kurulu - 6 hafta)

Süpervizör: Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı (Temel Tıp Bilimleri, Anatomi Anabilim Dalı)

Genel Bilgiler UÇEP2020 Yeterlikleri Eğitim Bilgileri Klinik Semptom/Bulgu/Durum Çekirdek Hast./Klinik Problem Temel Hekimlik Uygulamaları

DERS KURULU KAZANIMLARI

  Kurul kazanımı UÇEP2020 Yetkinlik/yeterlikleri
1Hormonal sistem oluşumlarının yapısını, yerleşimini, komşuluklarını, beslenmesini, innervasyonunu ve fonksiyonlarını açıklar. Boşaltım sistemi organlarını sınıflandırır ve bu organların yapısal, işlevsel ve klinik anatomisini tanımlar. Erkek ve kadın iç-dış genital organlarını sınıflandırır, yapısal, işlevsel ve klinik anatomisini açıklar. Derinin ve eklentilerinin yapısal özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. Meme dokusunun lenfatik drenajı ve klinik önemini açıklar.
1.1.1 (1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
2Hormon reseptörlerini sınıflandırır ve reseptör aktivasyon mekanizmalarını açıklar. Hipotalamo-hipofizer sitem hormonları ve işlevleri hakkında bilgi edinir.Büyüme hormonu ve tiroit hormonunun doku ve organlardaki etkilerini tanımlar. Kalsiyum ve kemik metabolizmasında etkili olan hormonların işlevlerini açıklar. Katekolaminerjik hormonların, glukokortikoit ve mineralokortikoitlerin doku ve organlardaki etkilerini tanımlar. İnsülin ve glukagonun kan glikoz konsantrasyonunun düzenlenmesindeki rollerini karşılaştırır. Sirkadiyen ritmin düzenlenmesi ve melatoninin işlevlerini açıklar. Besin alımı ve metabolizmada etkili olan yeni hormonların etkilerini karşılaştırır. Testislerin endokrin işlevi, spermatogenez ve erkek üreme sisteminin denetlenmesini açıklar.Ovaryumlarda foliküler gelişim, ovaryum, menstruel siklus, hormonal kontrol, kadın cinsiyet hormonları ve işlevlerini açıklar.Oosit oluşumu, taşınması, fertilizasyon ve implantasyonu, doğum ve laktogenez mekanizmasını açıklar.Fetusun büyüme ve fonksiyonel gelişimi ve yeni doğan dönemi hakkında bilgi edinir.Dolaşımdaki ve transselüler sıvılar ile ilgili bilgi edinir. Nefronu ve fonksiyonlarını tanımlar.Glomerüler filtrasyonuve etkileyen temel faktörleri açıklar.Sekresyon, reabsorbsiyon ve klirens kavramlarını tanımlar.Su, sodyum, glikoz ve hidrojen iyonlarının tübüllerde tabi tutulduğu işlemleri açıklar.Mesanenin yapısını, innervasyonunu ve idrar boşaltmada görev alan refleks mekanizmaları açıklar. Organizmada asit-baz dengesini ve tampon sistemlerini açıklar.Metabolik asidoz ve alkaloz kavramlarını tanımlar ve bunları kompanse eden fizyolojik mekanizmaları açıklar.
1.1.1 (1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
3Hormonların yapı ve fonksiyonları, hormonların etkisi, hormon reseptörleri, hormon salınımının düzenlenmesi, intrasellüler reseptörlere bağlanan hormonların etki mekanizması, hücre yüzeyi reseptörlere bağlanan hormonların etki mekanizması hakkında bilgi edinir. Hipotalamus, hipofiz, böbreküstü bezi korteks ve medulla hormonlarının pankreas ve GİS hormonlarının, gonadlarda sentez edilen hormonların fonksiyonlarını, etki mekanizmalarını ve hormon bozukluklarını açıklar. Organizma tampon sistemleri ve idrar analizlerinin klinik önemini açıklar. İdrarın fiziksel ve kimyasal değerlendirmesi hakkında bilgi edinir.
1.1.1 (1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
4Endokrin, üriner ve genital organların embriyolojik gelişimini ve özelliklerini tanımlar.
1.1.1 (1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
5Salgı bezlerinin (hipofiz, epifiz, tiroid, paratiroid, adrenal bezler) histolojisini tanımlar. Endokrin, üriner ve genital organların histolojik özelliklerini açıklar. Böbrek histolojisi, Üreter ve üretra histolojisi hakkında bilgi edinir.
1.1.1 (1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
6Maketler üzerinde yapılan uygulamaların gerçek hasta uygulamalarına zemin oluşturacağı bilinciyle, uygulamaları yapar. Doğru şekilde ilaç hazırlama basamaklarını uygular. İntramusküler (İ.M.) enjeksiyon, subkutan (S.C.) enjeksiyon,intradermal (I.D.) enjeksiyon, intravenöz (İ.V.) enjeksiyon, intravenöz (İ.V.) sıvı tedavisi verme ve bolus yöntemi ile İ.V. ilaçuygulamasını doğru şekilde yapar. Serum biçimindeki ilaçların doğru şekilde hazırlar. Bağışıklama, aşıları doğru yapma biçimleri ve aşı yapma hakkındabilgi sahibi olur. PDÖ senaryosunda verilen vakayı tartışır, öğrenim hedeflerini belirler ve çözer.
1.1.1 (1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  

"KURUL KAZANIMI x UÇEP2020" ULUSAL YETKİNLİK/YETERLİK KORELASYON MATRİSİ

 
1 Mesleki Uygulamalar
  
2 Mesleki Değerler ve Yaklaşımlar
  
3 Mesleki ve Bireysel Gelişim
  
 
1 Sağlık Hizmeti Sunucusu
  
1 Mesleki Etik ve Profesyonel İlkeleri Benimseyen
  
2 Sağlık Savunucusu
  
3 Lider-Yönetici
  
4 Mesleki Değerler ve Yaklaşımlar
  
5 İletişimci
  
1 Bilimsel ve Analitik Yaklaşım Gösteren
  
2 Yaşam Boyu Öğrenen
  
 
1 Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
2 Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir.
  
3 Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
  
4 Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar.
  
5 Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
  
6 Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
  
7 Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
  
8 Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
  
9 Sağlık hizmet sunumunda, sağlığa etki eden gerek bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, gerekse de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur.
  
1 Mesleğini yürütürken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır.
  
2 Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
  
3 Hastanın bütünlüğünü dikkate alarak, yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlar gösterir.
  
4 Mesleki uygulamalarındaki performansını, duygularını ve bilişsel özelliklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirir.
  
1 Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur.
  
2 Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
  
3 Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
  
4 Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir,bunun için gerekenleri yapar.
  
1 Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
  
2 Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
  
1 Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
  
2 Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir.
  
3 Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır.
  
1 Hasta, hasta yakınları,sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
  
2 Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar.
  
3 Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir.
  
1 Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
  
2 Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
  
3 Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
  
4 Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
  
1 Bireysel çalışma süreçlerini ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
  
2 Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
  
3 Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler.
  
1 Hormonal sistem oluşumlarının yapısını, yerleşimini, komşuluklarını, beslenmesini, innervasyonunu ve fonksiyonlarını açıklar. Boşaltım sistemi organlarını sınıflandırır ve bu organların yapısal, işlevsel ve klinik anatomisini tanımlar. Erkek ve kadın iç-dış genital organlarını sınıflandırır, yapısal, işlevsel ve klinik anatomisini açıklar. Derinin ve eklentilerinin yapısal özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. Meme dokusunun lenfatik drenajı ve klinik önemini açıklar.
1 P1 - UYY1.1.1
2 Hormon reseptörlerini sınıflandırır ve reseptör aktivasyon mekanizmalarını açıklar. Hipotalamo-hipofizer sitem hormonları ve işlevleri hakkında bilgi edinir.Büyüme hormonu ve tiroit hormonunun doku ve organlardaki etkilerini tanımlar. Kalsiyum ve kemik metabolizmasında etkili olan hormonların işlevlerini açıklar. Katekolaminerjik hormonların, glukokortikoit ve mineralokortikoitlerin doku ve organlardaki etkilerini tanımlar. İnsülin ve glukagonun kan glikoz konsantrasyonunun düzenlenmesindeki rollerini karşılaştırır. Sirkadiyen ritmin düzenlenmesi ve melatoninin işlevlerini açıklar. Besin alımı ve metabolizmada etkili olan yeni hormonların etkilerini karşılaştırır. Testislerin endokrin işlevi, spermatogenez ve erkek üreme sisteminin denetlenmesini açıklar.Ovaryumlarda foliküler gelişim, ovaryum, menstruel siklus, hormonal kontrol, kadın cinsiyet hormonları ve işlevlerini açıklar.Oosit oluşumu, taşınması, fertilizasyon ve implantasyonu, doğum ve laktogenez mekanizmasını açıklar.Fetusun büyüme ve fonksiyonel gelişimi ve yeni doğan dönemi hakkında bilgi edinir.Dolaşımdaki ve transselüler sıvılar ile ilgili bilgi edinir. Nefronu ve fonksiyonlarını tanımlar.Glomerüler filtrasyonuve etkileyen temel faktörleri açıklar.Sekresyon, reabsorbsiyon ve klirens kavramlarını tanımlar.Su, sodyum, glikoz ve hidrojen iyonlarının tübüllerde tabi tutulduğu işlemleri açıklar.Mesanenin yapısını, innervasyonunu ve idrar boşaltmada görev alan refleks mekanizmaları açıklar. Organizmada asit-baz dengesini ve tampon sistemlerini açıklar.Metabolik asidoz ve alkaloz kavramlarını tanımlar ve bunları kompanse eden fizyolojik mekanizmaları açıklar.
1 P2 - UYY1.1.1
3 Hormonların yapı ve fonksiyonları, hormonların etkisi, hormon reseptörleri, hormon salınımının düzenlenmesi, intrasellüler reseptörlere bağlanan hormonların etki mekanizması, hücre yüzeyi reseptörlere bağlanan hormonların etki mekanizması hakkında bilgi edinir. Hipotalamus, hipofiz, böbreküstü bezi korteks ve medulla hormonlarının pankreas ve GİS hormonlarının, gonadlarda sentez edilen hormonların fonksiyonlarını, etki mekanizmalarını ve hormon bozukluklarını açıklar. Organizma tampon sistemleri ve idrar analizlerinin klinik önemini açıklar. İdrarın fiziksel ve kimyasal değerlendirmesi hakkında bilgi edinir.
1 P3 - UYY1.1.1
4 Endokrin, üriner ve genital organların embriyolojik gelişimini ve özelliklerini tanımlar.
1 P4 - UYY1.1.1
5 Salgı bezlerinin (hipofiz, epifiz, tiroid, paratiroid, adrenal bezler) histolojisini tanımlar. Endokrin, üriner ve genital organların histolojik özelliklerini açıklar. Böbrek histolojisi, Üreter ve üretra histolojisi hakkında bilgi edinir.
1 P5 - UYY1.1.1
6 Maketler üzerinde yapılan uygulamaların gerçek hasta uygulamalarına zemin oluşturacağı bilinciyle, uygulamaları yapar. Doğru şekilde ilaç hazırlama basamaklarını uygular. İntramusküler (İ.M.) enjeksiyon, subkutan (S.C.) enjeksiyon,intradermal (I.D.) enjeksiyon, intravenöz (İ.V.) enjeksiyon, intravenöz (İ.V.) sıvı tedavisi verme ve bolus yöntemi ile İ.V. ilaçuygulamasını doğru şekilde yapar. Serum biçimindeki ilaçların doğru şekilde hazırlar. Bağışıklama, aşıları doğru yapma biçimleri ve aşı yapma hakkındabilgi sahibi olur. PDÖ senaryosunda verilen vakayı tartışır, öğrenim hedeflerini belirler ve çözer.
1 P6 - UYY1.1.1


© 2021-2024 NEÜ Tıp Fakültesi