İletişim

N.E.Ü. TIP FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

MEZUNİYET ÖNCESİ (DÖNEM I-VI)

(TÜRKÇE) TIP EĞİTİM PROGRAMI KILAVUZU


Genel Bilgiler Program Çıktıları Klinik Semptomlar Çekirdek Hastalıklar Temel Hekimlik Uygulamaları Davranışsal Sosyal Beşeri Bilimler

"PROGRAM ÇIKTILARI x UÇEP2020" ULUSAL YETKİNLİK/YETERLİK MATRİSİ

 
1 Mesleki Uygulamalar
  
2 Mesleki Değerler ve Yaklaşımlar
  
3 Mesleki ve Bireysel Gelişim
  
 
1 Sağlık Hizmeti Sunucusu
  
1 Mesleki Etik ve Profesyonel İlkeleri Benimseyen
  
2 Sağlık Savunucusu
  
3 Lider-Yönetici
  
4 Mesleki Değerler ve Yaklaşımlar
  
5 İletişimci
  
1 Bilimsel ve Analitik Yaklaşım Gösteren
  
2 Yaşam Boyu Öğrenen
  
 
1 Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
2 Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir.
  
3 Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
  
4 Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar.
  
5 Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
  
6 Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
  
7 Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
  
8 Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
  
9 Sağlık hizmet sunumunda, sağlığa etki eden gerek bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, gerekse de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur.
  
1 Mesleğini yürütürken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır.
  
2 Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
  
3 Hastanın bütünlüğünü dikkate alarak, yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlar gösterir.
  
4 Mesleki uygulamalarındaki performansını, duygularını ve bilişsel özelliklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirir.
  
1 Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur.
  
2 Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
  
3 Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
  
4 Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir,bunun için gerekenleri yapar.
  
1 Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
  
2 Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
  
1 Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
  
2 Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir.
  
3 Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır.
  
1 Hasta, hasta yakınları,sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
  
2 Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar.
  
3 Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir.
  
1 Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
  
2 Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
  
3 Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
  
4 Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
  
1 Bireysel çalışma süreçlerini ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
  
2 Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
  
3 Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler.
  
Bilgi
P1Sağlık alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar, temel ve güncel bilgilere sahip olur.
P2Bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve diğer kaynakları kullanarak ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur. Elde edilen bu bilginin doğası, kaynağı, doğruluğu ve geçerliliğini değerlendirmeye sahiptir.
P3Sahip olduğu donanımla güncel hekimlik anlayışının gerektirdiği şekilde hasta yönetiminin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları uygular. Öykü alır, fizik muayene yapar, klinik değerlendirme yapar, klinik bulguları tanır ve ciddiyetine karar verir, uygun tetkikleri ister ve sonuçlarını değerlendirir, ayırıcı tanı yapar.
P4Hasta ve hastaya bakım verenlerle uygun tedavi planını paylaşır, açık ve doğru reçete yazar, klinik duruma uygun ilaçları seçer, tedavinin uygunluğunu gözden geçirip olası fayda-zarar değerlendirmesi yapar, ağrıyı ve ızdırabı dindirici ilaç düzenlemesi yapar. açıklamalar yapar, önerilerde bulunur, hastaya hastalığının her aşamasında yanında olacağının güvencesini verip destek sağlar, hastanın akıl sağlığını değerlendirir, ölmekte olan hastaya ve ailesine hizmet verir.
Beceri
P5İlk yardım ve resüsitasyonu da içeren acil sağlık hizmeti verir, tıbbi acilleri tanır ve değerlendirir, temel ilkyardım yapar, güncel kılavuzlara göre: (i) temel yaşam desteği ve kardiyopulmoner resüsitasyon yapar, tıbbi acilleri tedavi eder, (ii) ileri yaşam desteği verir, (iii) travma bakımı sağlar.
P6Mesleki becerilere sahiptir; kan basıncı ölçer, damardan kan alır, damara kanül yerleştirir, intravenöz tedavi uygular ve infüzyon malzemelerini kullanır, subkutan ve intramuskuler enjeksiyon yapar, oksijen uygular, hasta tutmayı ve taşımayı bilir, dikiş atar, kan transfüzyonu yapar, mesane kateteri takar, idrar analizi yapar, elektrokardiyografi (EKG) çeker ve değerlendirir, temel solunum fonksiyon testlerini yapar ve değerlendirir; tüm bu hizmetleri yerine getirebilmesi için gerekli ekip çalışmasını yapar.
P7Hastalığın psikolojik ve sosyal etkilerini değerlendirir, bulguları ve etkisi üzerindeki psikolojik etkenleri değerlendirir, bulguları ve etkisi üzerindeki sosyal etkenleri değerlendirir. Hastalıkla ilişkili stresi saptar, alkol ve madde kötüye kullanım ve bağımlılığını saptar.
P8Etkin tıbbi iletişim becerilerine sahiptir; hastalarla ve meslektaşları ile iletişim kurar, kötü haberi iyi bir iletişimle verebilir, hasta yakınlarıyla iletişim kurar, engelli kişilerle iletişim kurar, aydınlatılmış onam için iletişim kurar, tıbbi yazışmaları yapabilir, saldırganlıkla baş edebilir, iletişim teknolojilerini kullanabilir, gerektiğinde tercüman aracılığıyla iletişim kurabilir.
Bağımsız Çalışma ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
P9Mesleğini uygularken bağımsız profesyonel çalışma becerisine sahiptir; kendi sınırlarını bilir ve yardım isteyebilir, gerektiğinde otonom çalışabilir, problem çözme becerisine sahiptir, karar alma becerisine sahiptir, multidisipliner bir takımda çalışabilir, başka disiplinlerin uzmanlarıyla iletişim kurabilir, liderlik becerilerine sahiptir, yeni durumlara uyum gösterebilir, zaman yönetimi gibi organizasyon ve planlama becerilerine sahiptir.
Öğrenme Yetkinliği
P10Akademik çalışma yapabilir; analiz ve sentez kapasitesine sahiptir, yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirme kapasitesine sahiptir, eğiticilik becerisine sahiptir, araştırma yapma becerilerine sahiptir.
P11Mesleğini uygularken kanıta dayalı tıp ilkelerini, becerilerini ve bilgisini kullanır, meslek pratiğinde kanıt kullanır, uygun literatürü belirleyip tarar, Tıp literatürünü eleştirel olarak değerlendirir.
P12Evrenseldir; farklılığı ve farklı kültürleri değerlendirebilir, başka ülkelerin alışkanlıklarını ve kültürlerini anlar, uluslararası bağlamda çalışabilir, ikinci bir dil bilir, tıp dışı genel bilgiye sahiptir.
P13Mesleğini uygularken bilgi teknolojilerini etkin olarak kullanır; klinik kayıtları doğru ve eksiksiz tutar, bilgisayar kullanır, bilgi kaynaklarına ulaşır, bilgiyi arşivler ve gerektiğinde ulaşır.
P14Sağlığı geliştirir, toplum sağlığı ile ilgilenir ve sağlık sistemi içinde etkin olarak çalışır, hastaya en zararsız sağlık hizmetini sunar, enfeksiyonun yayılımını engellemek için gerekli önlemleri alır, çalışan sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye sahiptir, kalite yönetimi süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır, sağlık alanında toplum ve dünya gündemindeki olayları izler ve bunlarla ilgili görüşlerini paylaşır, kendi sağlık ihtiyaçlarının farkındadır ve sağlığının profesyonel sorumluluklarını engellememesini sağlar, mesleki kurallara ve yetkilendirme koşullarına uyar (sertifikalandırılmış eğitimler/beceriler için), karşılıklı olarak mesleki uygulamalara ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunur, bilinçli kariyer seçiminde bulunur.
P15Mesleğini uygularken etik ve yasal kurallara uyar; hasta mahremiyetini korur, hasta bakımında etik değerlerin gereğini yerine getirir, aydınlatılmış onam alır ve kaydeder, ölümü belgelendirir, otopsi isteminde bulunur, klinik uygulamalarında ulusal ve uluslar arası kural ve yasalara uyar.
P16Tıp mesleğinin gerektirdiği profesyonellik özelliklerine sahiptir; dürüst, erdemli, özverili ve etik kurallara bağlıdır, iyi hekimlik uygulamalarına bağlıdır, kalite endişesi taşır, değerlendirme ve öz değerlendirme, yansıtma yapma becerilerine sahiptir, empati kurar, yaratıcıdır, girişimci ve başarılıdır, kişilerarası iletişim becerilerine sahiptir.

NEÜ TIP FAKÜLTESİ PROGRAM ÇIKTILARI

 NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNU;
 KURAMSAL, OLGUSAL
P 1 Sağlık alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar, temel ve güncel bilgilere sahip olur.
P 2 Bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve diğer kaynakları kullanarak ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur. Elde edilen bu bilginin doğası, kaynağı, doğruluğu ve geçerliliğini değerlendirmeye sahiptir.
P 3 Sahip olduğu donanımla güncel hekimlik anlayışının gerektirdiği şekilde hasta yönetiminin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları uygular. Öykü alır, fizik muayene yapar, klinik değerlendirme yapar, klinik bulguları tanır ve ciddiyetine karar verir, uygun tetkikleri ister ve sonuçlarını değerlendirir, ayırıcı tanı yapar.
P 4 Hasta ve hastaya bakım verenlerle uygun tedavi planını paylaşır, açık ve doğru reçete yazar, klinik duruma uygun ilaçları seçer, tedavinin uygunluğunu gözden geçirip olası fayda-zarar değerlendirmesi yapar, ağrıyı ve ızdırabı dindirici ilaç düzenlemesi yapar. açıklamalar yapar, önerilerde bulunur, hastaya hastalığının her aşamasında yanında olacağının güvencesini verip destek sağlar, hastanın akıl sağlığını değerlendirir, ölmekte olan hastaya ve ailesine hizmet verir.
 BİLİŞSEL, UYGULAMALI
P 5 İlk yardım ve resüsitasyonu da içeren acil sağlık hizmeti verir, tıbbi acilleri tanır ve değerlendirir, temel ilkyardım yapar, güncel kılavuzlara göre: (i) temel yaşam desteği ve kardiyopulmoner resüsitasyon yapar, tıbbi acilleri tedavi eder, (ii) ileri yaşam desteği verir, (iii) travma bakımı sağlar.
P 6 Mesleki becerilere sahiptir; kan basıncı ölçer, damardan kan alır, damara kanül yerleştirir, intravenöz tedavi uygular ve infüzyon malzemelerini kullanır, subkutan ve intramuskuler enjeksiyon yapar, oksijen uygular, hasta tutmayı ve taşımayı bilir, dikiş atar, kan transfüzyonu yapar, mesane kateteri takar, idrar analizi yapar, elektrokardiyografi (EKG) çeker ve değerlendirir, temel solunum fonksiyon testlerini yapar ve değerlendirir; tüm bu hizmetleri yerine getirebilmesi için gerekli ekip çalışmasını yapar.
P 7 Hastalığın psikolojik ve sosyal etkilerini değerlendirir, bulguları ve etkisi üzerindeki psikolojik etkenleri değerlendirir, bulguları ve etkisi üzerindeki sosyal etkenleri değerlendirir. Hastalıkla ilişkili stresi saptar, alkol ve madde kötüye kullanım ve bağımlılığını saptar.
P 8 Etkin tıbbi iletişim becerilerine sahiptir; hastalarla ve meslektaşları ile iletişim kurar, kötü haberi iyi bir iletişimle verebilir, hasta yakınlarıyla iletişim kurar, engelli kişilerle iletişim kurar, aydınlatılmış onam için iletişim kurar, tıbbi yazışmaları yapabilir, saldırganlıkla baş edebilir, iletişim teknolojilerini kullanabilir, gerektiğinde tercüman aracılığıyla iletişim kurabilir.
 BAĞIMSIZ ÇALIŞABİLME ve SORUMLULUK ALABİLME YETKİNLİĞİ
P 9 Mesleğini uygularken bağımsız profesyonel çalışma becerisine sahiptir; kendi sınırlarını bilir ve yardım isteyebilir, gerektiğinde otonom çalışabilir, problem çözme becerisine sahiptir, karar alma becerisine sahiptir, multidisipliner bir takımda çalışabilir, başka disiplinlerin uzmanlarıyla iletişim kurabilir, liderlik becerilerine sahiptir, yeni durumlara uyum gösterebilir, zaman yönetimi gibi organizasyon ve planlama becerilerine sahiptir.
 ÖĞRENME YETKİNLİĞİ
P 10 Akademik çalışma yapabilir; analiz ve sentez kapasitesine sahiptir, yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirme kapasitesine sahiptir, eğiticilik becerisine sahiptir, araştırma yapma becerilerine sahiptir.
P 11 Mesleğini uygularken kanıta dayalı tıp ilkelerini, becerilerini ve bilgisini kullanır, meslek pratiğinde kanıt kullanır, uygun literatürü belirleyip tarar, Tıp literatürünü eleştirel olarak değerlendirir.
 İLETİŞİM ve SOSYAL YETKİNLİK
P 12 Evrenseldir; farklılığı ve farklı kültürleri değerlendirebilir, başka ülkelerin alışkanlıklarını ve kültürlerini anlar, uluslararası bağlamda çalışabilir, ikinci bir dil bilir, tıp dışı genel bilgiye sahiptir.
P 13 Mesleğini uygularken bilgi teknolojilerini etkin olarak kullanır; klinik kayıtları doğru ve eksiksiz tutar, bilgisayar kullanır, bilgi kaynaklarına ulaşır, bilgiyi arşivler ve gerektiğinde ulaşır.
 ALANA ÖZGÜ YETKİNLİK
P 14 Sağlığı geliştirir, toplum sağlığı ile ilgilenir ve sağlık sistemi içinde etkin olarak çalışır, hastaya en zararsız sağlık hizmetini sunar, enfeksiyonun yayılımını engellemek için gerekli önlemleri alır, çalışan sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye sahiptir, kalite yönetimi süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır, sağlık alanında toplum ve dünya gündemindeki olayları izler ve bunlarla ilgili görüşlerini paylaşır, kendi sağlık ihtiyaçlarının farkındadır ve sağlığının profesyonel sorumluluklarını engellememesini sağlar, mesleki kurallara ve yetkilendirme koşullarına uyar (sertifikalandırılmış eğitimler/beceriler için), karşılıklı olarak mesleki uygulamalara ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunur, bilinçli kariyer seçiminde bulunur.
P 15 Mesleğini uygularken etik ve yasal kurallara uyar; hasta mahremiyetini korur, hasta bakımında etik değerlerin gereğini yerine getirir, aydınlatılmış onam alır ve kaydeder, ölümü belgelendirir, otopsi isteminde bulunur, klinik uygulamalarında ulusal ve uluslar arası kural ve yasalara uyar.
P 16 Tıp mesleğinin gerektirdiği profesyonellik özelliklerine sahiptir; dürüst, erdemli, özverili ve etik kurallara bağlıdır, iyi hekimlik uygulamalarına bağlıdır, kalite endişesi taşır, değerlendirme ve öz değerlendirme, yansıtma yapma becerilerine sahiptir, empati kurar, yaratıcıdır, girişimci ve başarılıdır, kişilerarası iletişim becerilerine sahiptir.

UÇEP2020 ULUSAL YETKİNLİK VE YETERLİKLER LİSTESİ

 1. Mesleki Uygulamalar
1.1Sağlık Hizmeti Sunucusu
1.1.1Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
1.1.2Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir.
1.1.3Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
1.1.4Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar.
1.1.5Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
1.1.6Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
1.1.7Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
1.1.8Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
1.1.9Sağlık hizmet sunumunda, sağlığa etki eden gerek bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, gerekse de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur.
 2. Mesleki Değerler ve Yaklaşımlar
2.1Mesleki Etik ve Profesyonel İlkeleri Benimseyen
2.1.1Mesleğini yürütürken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır.
2.1.2Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
2.1.3Hastanın bütünlüğünü dikkate alarak, yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlar gösterir.
2.1.4Mesleki uygulamalarındaki performansını, duygularını ve bilişsel özelliklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirir.
2.2Sağlık Savunucusu
2.2.1Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur.
2.2.2Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
2.2.3Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
2.2.4Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir,bunun için gerekenleri yapar.
2.3Lider-Yönetici
2.3.1Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
2.3.2Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
2.4Mesleki Değerler ve Yaklaşımlar
2.4.1Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
2.4.2Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir.
2.4.3Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır.
2.5İletişimci
2.5.1Hasta, hasta yakınları,sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
2.5.2Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar.
2.5.3Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir.
 3. Mesleki ve Bireysel Gelişim
3.1Bilimsel ve Analitik Yaklaşım Gösteren
3.1.1Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
3.1.2Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
3.1.3Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
3.1.4Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
3.2Yaşam Boyu Öğrenen
3.2.1Bireysel çalışma süreçlerini ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
3.2.2Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
3.2.3Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler.

UÇEP2020 ANAHTAR TERİMLER vs. MEZUN YETKİNLİK ve YETERLİKLERİ

  Anahtar Terim UÇEP2020 Mezun Yetkinlik Yeterlikleri NEÜ Tıp Fakültesi Program Çıktıları
1Sağlığın geliştirilmesi
1.1.1 Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
1.1.2 Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir.
  
1.1.5 Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
  
2.2.2 Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
  
2.2.4 Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir,bunun için gerekenleri yapar.
  
 
2Hasta güvenliği
1.1.6 Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
  
1.1.7 Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
  
2.2.4 Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir,bunun için gerekenleri yapar.
  
 
3Çalışan güvenliği
1.1.6 Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
  
1.1.7 Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
  
 
4Birey ve toplum odaklı
1.1.5 Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
  
2.2.2 Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
  
 
5Bütüncül (biyo‐psiko‐sosyal ve kültürel) yaklaşım odaklı
1.1.1 Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
1.1.4 Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar.
  
 
6Bütüncül bir sağlık bakımı (bağlamsal bakım)
1.1.1 Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
1.1.3 Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
  
1.1.4 Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar.
  
1.1.5 Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
  
 
7Sosyal güvenirlik
2.2.1 Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur.
  
 
8Sosyal yükümlülük
2.2.1 Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur.
  
 
9Hekimlik bilgi, beceri ve uygulamaları
1.1.1 Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
1.1.2 Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir.
  
1.1.6 Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
  
 
10Kronik hastalıklar
1.1.3 Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
  
 
11Acil sağlık hizmetleri
1.1.1 Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
 
12Birincil, ikincil, üçüncül, dördüncül korunma
1.1.3 Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
  
1.1.5 Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
  
1.1.6 Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
  
 
13Küresel
1.1.8 Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
  
2.2.3 Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
  
 
14Uluslararası
1.1.8 Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
  
 
15Kanıta dayalı
3.1.3 Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
  
 
16Reflektif düşünme ve uygulama
3.2.3 Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler.
  
 
17Sürekli mesleki ve bireysel gelişim
3.1.2 Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
  
 
18Bireysel ve toplumsal fayda
2.2.3 Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
  
 
19Hasta yönetimi
2.5.1 Hasta, hasta yakınları,sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
  
 
20Hasta merkezli
1.1.3 Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
  
2.5.1 Hasta, hasta yakınları,sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
  
 
21Tanı, tedavi, rehabilitasyon ve izlem
1.1.3 Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
  
 
22Etik
2.3.2 Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
  
 
23Maliyet‐etkin
2.3.2 Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
  
 
24Tıbbi bilgi temelli eğitim
1.1.1 Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
  
 
25Karar verme
3.1.2 Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
  
3.1.3 Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
  
 
26Eleştirel düşünme
3.1.2 Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
  
 
27Klinik nedenselleştirme
3.1.2 Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
  
3.1.3 Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
  
 
28Bilimsel yaklaşım
3.1.1 Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
  
 
29Araştırma
3.1.1 Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
  
 
30İnsani ve mesleki değerler (profesyonellik)
2.1.1 Mesleğini yürütürken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır.
  
 
31Kişilerarası ilişkiler
2.3.1 Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
  
2.4.1 Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
  
 
32Multidisipliner yaklaşım
2.4.1 Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
  
2.4.2 Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir.
  
 
33İnterdisipliner yaklaşım
2.4.1 Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
  
2.4.3 Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır.
  
 
34İletişim/Etkileşim
2.3.1 Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
  
2.4.1 Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
  
2.5.1 Hasta, hasta yakınları,sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
  
 
35İnsani, toplumsal ve kültürel değerler
2.5.2 Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar.
  
 
36Mesleki ve hukuksal sorumluklar
2.1.2 Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
  
 
37Hasta hakları ve meslektaşlarının hakları
2.1.2 Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
  
 
38Aydınlatılmış onam
2.1.2 Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
  
2.1.3 Hastanın bütünlüğünü dikkate alarak, yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlar gösterir.
  
 
39Ulusal ve uluslararası sağlık politikaları
2.2.3 Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
  
 
40Fırsat eşitliği
2.2.3 Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
  
 
41Ekip anlayışı
2.3.1 Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
  
2.4.1 Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
  
 
42Liderlik ve takım çalışması
2.3.1 Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
  
 
43Kritik karar verme
3.1.3 Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
  
 
44Bağımsız öğrenme
3.1.2 Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
  
3.2.2 Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
  
3.2.3 Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler.
  
 
45Yaşamboyu öğrenme
3.1.2 Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
  
3.2.1 Bireysel çalışma süreçlerini ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
  
3.2.2 Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
  
3.2.3 Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler.
  
 
46Eğitim teknolojileri
3.1.4 Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
  
 
47Bilişim teknolojileri
3.1.4 Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
  
 
48Bilgisayar yazılımı ve iletişim teknolojileri
3.1.4 Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
  
 
49Strateji ve politika geliştirme
2.3.2 Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
  
 
50Sağlık eğitimi ve danışmanlık
1.1.7 Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
  
2.2.2 Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
  
 
51Kalite süreçleri
2.2.3 Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
  
 
52Olağan dışı durumlar
1.1.8 Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
  
 
53Fiziki çevre ile ilgili değişimler
1.1.8 Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
  
 


© 2021-2024 NEÜ Tıp Fakültesi