İletişim

Acil Tıp (VI)

(Intern Stajı - 8 hafta)

Süpervizör: Doç. Dr. Kadir Küçükceran (Dahili Tıp Bilimleri, Acil Tıp Anabilim Dalı)

Genel Bilgiler UÇEP2020 Yeterlikleri Eğitim Bilgileri Klinik Semptom/Bulgu/Durum Çekirdek Hast./Klinik Problem Temel Hekimlik Uygulamaları

AMAÇ

Hekimlik mesleğine adım atmanın hemen arefesinde olan Dönem 6 öğrencilerine, hem pratisyen hekimlik hayatlarında hem de hangi branşta olursa olsun uzman hekimlik hayatlarında, karşılaşabilecekleri dahili ve travmatik acil durumları tanıma, acil sorunlarla baş edebilmeye, hastaya profesyonel ekip ya da yardım ulaşana dek hastayı hayatta tutmaya yönelik temel acil girişimleri öğretebilmek ve uygulatabilmektir.


GENEL BİLGİLER ve KURALLAR

GENEL BİLGİ
Staj süresince Acil tıp Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri gözetiminde sorumluluk alarak aktif çalışırlar. Acil tıpstajı süresince temel mesleki beceriler, girişimsel işlemler, klinik bulgular ve çekirdek hastalıklar konusunda bilgi, beceri ve tutum kazanırlar. Hasta takip ve eğitim programlarına katılırlar ve aktif olarak nöbet tutarlar. Staj NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisinde gerçekleştirilir. Eğitim temel olarak uygulamalı olarak hasta başında eğitim şeklindedir ve önhekimlerin ihtiyacı doğrultusunda teorik eğitimle desteklenmektedir.

İLK GÜN
Ön hekimlere, Acil Tıpstajının ilk gününde kliniğin çalışma düzeni, görev ve sorumlulukları konusunda staj sorumlu öğretim üyesi tarafından oryantasyon programı düzenlenir.

GÜNLÜK ÇALIŞMA KOŞULLARI
Önhekimler, sorumlu asistan ve öğretim üyesinden oluşan ekibin parçasıdır. 08:30-17:00 ile 17:00-08:30 saatleri arasında şiftler şeklinde çalışırlar (Durum ve şartlara göre değişiklik gösterebilir). Önhekimler şift sonrasında 24 saat dinlenme olacak şekilde toplamda üç günde 48 saat dinlenip 24 saat çalışırlar. Ön hekimlerin Acil Tıp stajındaki uygulama ve çalışmalarında NEÜ Tıp Fakültesi İntörn Doktor Eğitim ve Çalışma Yönergesi esas alınır.
Ön hekimler öğretim üyesi ve asistan gözetiminde klinikte yatan hastaları muayene etmek, günlük gözlemleri yazmak, hasta pansumanlarına yardımcı olmak, dikiş almak, küçük cerrahi işlemleri yapmak, hasta order’ı yazılmasını izlemek ve gereğinde yardımcı olmak, hastalardan konsültasyon/tetkik istemek ve hasta çıkış notlarını araştırma görevlileri ile birlikte hazırlamakla yükümlüdürler.

ACİL TIP ÇALIŞMA ALANLARI
- Triaj: Hastaların ilk kabulünün yapıldığı ve aciliyet düzeylerinin belirlendiği bölümdür.
- Yeşil alan: Acil olmayan ancak acil kliniğine başvurmuş hastaların değerlendirilip tanı ve tedavilerinin planlandığı acil polikliniğidir.
- Sarı alan: Acile başvurmuş, hayatı tehdit eden bir hastalığı olmasada araştırma yapmak için tetkik istenen ve çoğunlukla iv. tedaviye ihtiyacı olan genel durumu iyi-orta hastalardır.
- Kırmızı alan (Resüstasyon): Hayatı tehdit eden bir durumu olan, vital bulguları stabil olmayan ve veya arrest olan genel durumu kötü hastalardır.
- Yoğun bakım: Sürekli detaylı bakım ve tedavisi gereken her an durumu ve tedavisi değişebilen ciddi durumdaki hastalardır.
- Mönitörlü alan: Kritik hastaların alındığı ve değerlendirildiği bölümdür.
-Travma bölümü: Travmalı hastalara müdahale, küçük cerrahi girişimler, alçı işlemlerinin yapıldığı bölümdür.
- Gözlem bölümü: Gözlenmesi, tedavi edilmesi gereken, yada diğer kliniklerce hastaneye yatışı verilmiş ancak yer olmadığı için ilgili kliniğe yatırılamayan kritik olmayan hastaların alındığı ve değerlendirilip tedavi aldıkları bölümdür.

ÖN HEKİMLERİN UYMASI GEREK KURALLAR, GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
- İntörn doktorun çalışma ortamındaki giyimi ve öz bakımı sağlık çalışanına yakışır özende olmalıdır.
- İntörn doktorlar, NEÜ Tıp Fakültesi ve ek birimlerinde kimlik kartlarını görünür biçimde takmak zorundadırlar.
- Hastane içinde eğitim aktiviteleri esnasında beyaz hekim önlüğü giyilmelidir.
- Hekim önlüğü ve benzeri sağlık çalışanına özgü giysilerin hastane ya da sağlık kurumları dışında kullanılması yasaktır.
- İntörn doktor hastasına kendini "intörn doktor" olarak tanıtmalıdır.
- NEÜ Tıp Fakültesi ve diğer sağlık kurumlarında, kurumun kurallarına, yönetmelik ve yönergelerine uymak zorundadır.
- İntörn doktor görevli olduğu servisteki hastanın hastaneye başvurusundan çıkışına kadar tüm muayene, tedavi, klinik uygulama, bakım ve yönetimine, sorumlu asistan ve öğretim üyesi denetiminde bizzat katılır. Bu nedenle hastanın poliklinik kartı ve dosyasının düzenlenmesi, tıbbi öyküsü, fizik muayenesi, hastanın bilgilendirilmesi ve rızasının alınması, istenilen tetkiklerin takibi ve sonuçlarının hasta dosyasına/otomasyon programına kaydedilmesi, hastalığın seyir bilgilerinin dosyaya konması, hastanın alması gereken ilaçların hasta tabelasına yazılması, taburcu işlemlerinin yapılmasına sorumlu asistan ve öğretim üyesi denetiminde katılır. Bu görevlerin tam olarak yürütülmesi, ilgili öğretim üyesinin sorumluluğundadır.
- İntörn doktor, hasta ile ilgili bilgileri sorumlu asistanının eşliğinde, sorumlu olduğu öğretim üyesine sunmak zorundadır. Bunun için serviste yapılmakta olan tüm vizitlere Anabilim Dalı Başkanlığının belirlediği program dâhilinde katılır.
- İntörn doktor, hastanın takibinde gerekli olan tüm tetkikleri, ancak sorumlu asistan, uzman doktor veya öğretim üyesine onaylatarak isteyebilir.
- İntörn doktor doğrudan reçete imzalama yetkisine sahip değildir.
- İntörn doktor, bulundukları kliniğin çalışma düzenine uygun olarak nöbetlere belirtilen kriterlere göre katılır.
- İntörn doktor hastane içindeki çalışmalarında kalite dokümanlarına uymak zorundadır.
- İntörn doktor hasta ve yakınlarının haklarını bilmek, bunlara saygılı olmak ve hasta bilgileri gizliliği ilkesine uymak zorundadır.
- İntörn doktor hiçbir şekilde hastaya, hasta yakınlarına ve diğer şahıslara hasta ile ilgili sorumlu asistan ve öğretim üyesinin bilgisi dışında açıklama yapamaz, hasta hakkında tıbbi bilgileri aktaramaz.
- İntörn doktor hasta ve yakınlarına sorumlu asistan ve öğretim üyesi bilgisi dışında eğitim veremez.
- İntörn doktor acil durumlar dışında hasta taşıyamaz. Ancak hasta bir personel tarafından taşınır iken ona eşlik edebilir.
- İntörn doktor, acil durumlar dışında, hiçbir şekilde hastaya ait numuneleri (kan, idrar, gaita, vs.) laboratuvarlara taşımakla yükümlü değildir.
- İlgili Anabilim Dalı çalışma karnelerinde belirtilen invaziv işlemleri hastadan sorumlu Öğretim Üyesinin izniyle araştırma görevlisinin eşliğinde yapabilir. Yapılan invaziv işlemle ilişkili ortaya çıkacak tüm komplikasyonlardan ilgili Öğretim Üyesi sorumludur.
- İntörn doktor, acil durumlar dışında, eğitim amacının dışına çıkacak biçimde görevlendirilemez.

NÖBETLER
Nöbetler eğitim amaçlıdır. Nöbet sıklığı ve sayısı, birimin ihtiyaçları çerçevesinde değerlendirilir. Nöbetler stajın başında sorumlu öğretim üyesi tarafından belirlenir. Ön hekimler kliniklerde dönüşümlü olarak nöbet tutarlar ve nöbetçi araştırma görevlisi ve sorumlu öğretim üyesine karşı sorumludurlar.

EĞİTİMSEL VE AKADEMİK ETKİNLİKLER, BAŞARI DURUMU
- Stajlara devam zorunludur.
- Ön hekimler seminere, makale saati veya asistan derslerine katılmakla yükümlüdürler.
- Sorumlu öğretim üyeleri tarafından yapılacak ölçme ve değerlendirme ile başarılı olup olmadıkları belirlenir. Başarılı veya başarısızlık durumu, devamsızlık ve yeterlilik ile ilgili ölçütlere bağlı olarak belirlenir. Başarısızlık durumunda intörn doktorlar stajı tekrar alırlar. Tekrar süresi, stajın toplam süresi kadardır.


KLİNİK STAJ ÖĞRETİM ÜYELERİ


EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)


DERS SAATİ SAYILARI



© 2021-2024 NEÜ Tıp Fakültesi